Загальний обсяг
Загальний робочий об'єм морозильної камери. Більший об'єм дозволяє вмістити більше продуктів, однак позначається на габаритах і вартості агрегату; тому при виборі по даному параметру варто не гнатися за максимальною місткістю, а враховувати, який об'єм вам реально необхідний. Наприклад, при побутовому застосуванні середній необхідний об'єм становить 50 л на одну людину; а при виборі морозильної вітрини (див. Більш детальні рекомендації щодо вибору оптимального об'єму можна знайти в спеціальних джерелах.
Також варто враховувати, що морозильник нерідко розділяється на кілька відділень (див.нижче) — а значить, великий об'єм ще не гарантує, що в пристрій зможуть поміститися великі шматки продуктів.
Мінімальна температура
Найбільш низька температура, яку може підтримувати морозильна камера в стандартному режимі роботи. Від цього параметра залежить перш за все тривалість зберігання продуктів в морозильнику: вважається, що температури в -12 °C досить для збереження продуктів протягом місяця, -18 °C — 3 місяців, -24 °C — до року. У той же час потрібно враховувати, що на термін зберігання впливає не тільки температура, але і тип продукту, а також його якість перед заморожуванням.
Час збереження холоду
Час, протягом якого морозильна камера зберігає досить низьку температуру продуктів при відключенні Системи охолодження — наприклад, внаслідок поломки або перебою в електропостачанні. Технічно час збереження холоду для кожної моделі вираховується по-різному-наприклад, для морозильної камери з робочою температурою -18 °C це період, за який продукти в камері нагріються від -18 °C до -9 °C. Однак в будь-якому випадку вказується час, протягом якого Заморожені продукти гарантовано не нагріються до температури, при якій вони могли б втратити свої властивості.
Потужність заморожування
Один з основних показників продуктивність морозильника: приблизна кількість свіжих продуктів, яке морозильна камера здатна за 24 години повністю заморозити від кімнатної температури до мінімальної робочої температури. Для побутового використання цілком достатньою вважається потужність в 10-15 кг/добу, велика потужність може знадобитися, якщо доводиться за раз заморожувати багато продуктів, або ж в промислових цілях.
Автодоводчик дверцят
Таке пристосування відповідає за «дотягування» дверцят при закритті, а в деяких моделях — також при відкритті. Ідея полягає в тому, що користувачеві не потрібно закривати/відкривати дверцята повністю — досить дотягнути її до потрібного місця, а далі дверцята «підхопить» автодоводчик і плавно доведе до повністю відкритого або закритого стану. Подібна система виконує дві функції. По-перше, вона зводить практично до нуля ризик залишити морозильну камеру закритою не до кінця. По-друге, таке пристосування забезпечує дуже плавне відкриття і закриття, без ударів, що позитивно позначається на терміні служби всього пристрою.
Акумулятори холоду
Наявність знімних холодоагентів (акумуляторів холоду) в комплектації морозильної камери. Таке рішення дозволяє подовжити час збереження температури на випадок відключення електрики, а також дозволяє за потребою взяти з собою для використання поза морозильної камери.
Клас енергоспоживання
Клас енергоспоживання характеризує, наскільки економічною є морозилка в плані споживання електрики. Спочатку класи позначалися латинськими літерами від A (найекономічніший) до G (висока витрата електроенергії); порівняно недавно з'явилися поліпшені класи А+, а++ і А+++ (чим більше «плюсів» — тим економічніше пристрій).
Варто враховувати, що даний показник характеризує не фактична витрата енергії, а економічність агрегату в порівнянні з аналогічними моделями. Тому, наприклад, невеликий морозильник класу а може мати меншу споживану потужність, ніж містка модель класу а++. А за інших рівних більш економічний пристрій, як правило, коштує дорожче, однак ця різниця може досить швидко окупитися в процесі експлуатації.
Споживання енергії в рік
Середня кількість енергії, що споживається морозильною камерою за рік роботи. Зрозуміло, ці цифри не є абсолютно точними, фактичне енергоспоживання може бути різним залежно від конкретних умов експлуатації. Однак даний параметр цілком дозволяє оцінити» ненажерливість " пристрою і порівняти між собою різні моделі. При цьому він нерідко виявляється більш зручним і наочним, ніж клас енергоспоживання (див.вище), тому що в даному пункті мова йде про конкретну цифру (по якій можна вирахувати ще й вартість витраченого електрики).
Рівень шуму
Середній рівень шуму, створюваний морозильником при роботі. Найбільш тихі моделі видають близько 25 — 30 дБ — це середній фон в житловому приміщенні в нічний час (можна порівняти з цоканням настінного годинника); найбільш гучні-близько 60 дБ (розмова на підвищених тонах). Більш докладні порівняльні таблиці можна знайти в спеціальних джерелах.
У будь — якому випадку чим нижче рівень шуму-тим комфортніше використання агрегату. Однак Шукати максимально
тиху морозильну камеру має сенс далеко не завжди: в деяких ситуаціях (наприклад, в шумному цеху або торговому залі) власний звук морозильника може губитися на навколишньому тлі. До того ж знижений шум часто впливає на ціну.